large
Nemocnice Písek, a.s.
Karla Čapka 589
397 01 Písek
Tel.: +420 382 772 111
IČO: 26095190

Mapa areálu

MapaMala
 
  BannerINKONT

Komerční sdělení

 

Facebook50

LÉČEBNÁ VÝŽIVA U NEMOCNÝCH S MOČOVÝMI KAMENY

Močové kameny (urolitiáza) jsou nejčastěji umístěny v ledvinové pánvičce či kališích ledvinných a v močovém měchýři. V močovodu se vyskytují při anatomických překážkách odtoku moči anebo nejčastěji při posunu kaménku z ledvinné pánvičky do močového měchýře. Tento pohyb je spojen s tzv. ledvinnou kolikou, která je velmi bolestivá. Kámen se též může zaklínit a vyvolat akutní městnání moči. Častá je zde močová infekce. Pohyb močového kamene bývá často spojen s krvácením, neboť ostré hrany kamene často poraní sliznici močových cest.

VÝSKYT

Podle dnešních poznatků pohlížíme na tvorbu močových kamenů jako na onemocnění celého organismu, přičemž je vytvoření kamene pouze jedním z příznaků onemocnění.

Vedle faktorů zevního prostředí hrají zásadní roli faktory genetické. Za určité situace se však močové kameny vytvoří velmi často.

Jednou z hlavních příčin jsou anatomické překážky odtoku moči spojené s městnáním moči a opakující se močovou infekcí. Nepříznivě by se mohlo uplatňovat i vzdálenější infekční ložisko.

Způsob života je také jedním z důležitých činitelů uplatňujících se při vzniku a růstu močových kamenů. Četná pozorování ukazují, že pracovní vypětí, rozčilování, strach a jiné stavy zvýšené aktivity vyšší nerv. činnosti vedou ke sníženému vylučování moči, a tím napomáhají vzniku infekce močových cest i tvorbě močových kamenů.

Kameny ze solí kyseliny šťavelové (oxalátové kameny) se vyskytují nejvíce u lidí kolem 35-40 let se sedavým způsobem života. Tito lidé nemají sklon k obezitě.

Naproti tomu kameny ze solí kyseliny močové (urátové kameny) postihují převážně lidi mezi 40. – 50. rokem věku a jsou častější u lidí otylých a pohodlných.

U nemocných u kterých známe složení kamenů či je lze podle ostatních nálezů předpokládat, je třeba se navíc řídit určitými pokyny, včetně diety, kterou je možno tvorbu kamenů ovlivnit.

U kamenů ze solí kys. močové, tzv. urátů, jsou doporučovány tyto zásady:

1. V dietě se omezují potraviny s vyšším obsahem metabolitů nukleových kyselin, tzv. purinů.

Je nutné vynechat vnitřnosti, mozeček, zvěřinu a tmavá masa vůbec. Podáváme především bílkoviny mléčné (tvarohy, sýry), vaječné a rostlinné. Lze podat i menší množství bílého masa, např. kuřecího, krůtího či králičího.

2. Nepodávají se silné masové vývary, polévky, masa smažená, pečená a pikantní jídla vůbec.

Nejvhodnější úpravou je vaření, případně dušení.

3. Protože tito nemocní mají často sklon k obezitě, má být jejich strava energeticky méně bohatá.

4. Nápoje vhodné pro tuto dietu jsou následující: šípkový čaj, čaj z listů jahodníku, lipového květu, přesličky, dále mléko a podmáslí. Z minerálních vod především Bílinská, Korunní a Mattonka, Poděbradka a Mlýnský pramen.

Důležitý je však především příjem tekutin jako takový, a to v pravidelných časových intervalech a v dostatečném množství (2 litry na den).

POTRAVINY S VYŠŠÍM OBSAHEM PURINOVÝCH LÁTEK

ve 100g potraviny

mg

ve 100g potraviny

mg

slaneček

790

vepřové, telecí maso

48

sardinky v oleji

540

hovězí maso

40

pstruh

56

holoubě

80

kapr

54

kuře

40

brzlík

400

čočka

70

slezina

104

hrách

45

játra

95

zelený hrášek

80

ledvinky

80

fazole

44

mozeček

40

ovesné vločky

30

koňské maso

80

kakaový prášek

1900

Jsou-li kameny ze solí kys. šťavelové, tzv. oxaláty, je třeba řídit se především těmito zásadami:

1. Z diety se vylučují potraviny obsahující větší množství oxalátů. Jedná se zejména o špenát, reveň, červenou řepu, fazole. Méně časté má být i podávání brambor (3-4x týdně). Brambory sice neobsahují velké množství kyseliny šťavelové, ale protože se konzumují ve velkém množství, může tak výrazně stoupnout příjem oxalátů.

2. Kuchyňská úprava pokrmů je normální – dovoleny jsou všechny úpravy jako pečení, smažení, dušení…

3. Množství a vydatnost jídla není třeba omezovat, protože tito nemocní nemívají zpravidla sklon k otylosti. Denní energetická hodnota stravy by se měla pohybovat kolem 10tis. kJ.

4. Nápoje vhodné pro tuto dietu jsou následující: čaj šípkový, čaj z lipového květu, čaj z jeřabin. Mohou se podávat minerální vody, především Rudolfka, Ida, Excelsior. Také zde je velmi důležitý pravidelný příjem dostatečného množství tekutin (2 litry na den).

POTRAVINY S VYŠŠÍM OBSAHEM KYSELINY ŠŤAVELOVÉ

kakao

0,45

kapusta

0,01

mák

1,62

angrešt

0,09

mandle

0,41

pomerančová šťáva

0,02

špenát

0,89

rybíz

0,02

reveň

0,5

hroznové víno

0,02

červená řepa

0,14

jahody

0,02

celer

0,06

ostružiny

0,01

fazolové lusky

0,03

borůvky

0,01

cibule

0,02

meruňky

0,11

mrkev

0,03

fíky

0,32

zelené papriky

0,02

PŘÍKLAD JÍDELNÍHO LÍSTKU PŘI MOČOVÝCH KAMENECH

1.DEN

snídaně: Chléb. Tvarohová pomazánka. Rajče.
svačina: Pomeranč.
oběd: Polévka bramborová.
Pečený králík. Dušené zelí. Brambory.
svačina: Chléb. Tavený sýr. Okurka salátová.
večeře: Tvarohové knedlíky s ovocem.

2.DEN

snídaně: Vánočka. Mléko. 
svačina: Chléb. Šunka. Mrkev.
oběd: Drůbeží bujón se zeleninou.
Vepřové maso vařené. Rajská omáčka. Těstoviny.
svačina: Ovocný jogurt.
večeře: Koprová omáčka. Vařené vejce. Brambory.

3.DEN

snídaně: Chléb. Žervé. Paprika.
svačina: Jogurtový nápoj.
oběd: Zeleninová polévka s těstovinou.
Kuřecí plátek. Dušené mrkev. Brambory.
svačina: Banán.
večeře: Zeleninové rizoto se sýrem.

Polévky a dvě svačiny zařazujeme pouze když nemusíme redukovat.